Αποτελεί «μυστικό» ομορφιάς και καλλωπισμού από τα αρχαία χρόνια

Το πιο κοντινό κόσμημα στο πρόσωπο, το κόσμημα που μπορεί να αναδείξει ή να αδικήσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, που η εφαρμογή του και οι συνδυασμοί του με άλλα κοσμήματα χρειάζονται γνώση και καλή αίσθηση του μέτρου, το σκουλαρίκι, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κομμάτια μίας αξιόλογης κοσμηματοθήκης. Κουμπωτό στο αυτί, μονόπετρο ή με συνδυασμό πολύτιμων λίθων, κρεμαστό, σε χρυσό ή λευκόχρυσο, το σκουλαρίκι προσδίδει λάμψη σε αυτόν που το φορά και τραβά τα βλέμματα, προσθέτοντας στη συνολική εμφάνιση.

Στη συλλογή του κοσμηματοπωλείου Τζάμος βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα κομμάτια σκουλαρίκια της Ελλάδας και της γειτονικής Ιταλίας. Διαμορφωμένα τα περισσότερα με πολύτιμους λίθους, προσδίδουν άλλοτε τη βαρύτητα του κόκκινου ή την λάμψη του πράσινου, του μπλε, του γαλάζιου ή του διάφανου λευκού. Ρουμπίνια, σμαράγδια, μπλε τοπάζι και διαμάντι, πάνω σε λευκόχρυσο ή χρυσό 18 καρατίων, κουμπωτά πάνω στο αυτί ή κρεμαστά, ανάλογα με το στιλ, με το dresscode του ανθρώπου που το φορά ή με την περίσταση, τα σκουλαρίκια του κοσμηματοπωλείου Τζάμος, αποτυπώνουν το κύρος, την πολυτέλεια, την αίσθηση του μέτρου, σε σοφές αναλογίες και συνδυασμούς χρωμάτων και υλικών.

Αποτελεί «μυστικό» ομορφιάς και καλλωπισμού από τα αρχαία χρόνια. Στολίζει τα κεφάλια των Μυκηναίων γυναικών, ενώ με αυτό απεικονίζονται γυναίκες και άντρες Πέρσες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί. Αναφέρεται σε εκατοντάδες κείμενα να κοσμεί τα πρόσωπα Θεών ή θαυμάζεται στα πρόσωπα σημαντικών μορφών, ιστορικών ή μυθοπλασίας. Το σκουλαρίκι αγαπιέται από γυναίκες και άντρες και από νεαρά άτομα, ακόμη και στα πρώτα χρόνια της εφηβείας. Το τρύπημα του αυτιού με σκουλαρίκι αποτελεί συνήθεια από τα αρχαία χρόνια, ενώ στις ημέρες μας θεωρείται η πλέον διαδεδομένη πρακτική στολισμού.