Τα περιδέραια που κοσμούν τις προθήκες του κοσμηματοπωλείου Τζάμος, διαμορφωμένα στην Ελλάδα ή στην Ιταλία.

Φορεμένο γύρω από το λαιμό, το περιδέραιο ή κολιέ, αποτέλεσε από την αρχαιότητα έναν οικείο και αγαπητό τρόπο για να «στολίζεται» το πρόσωπο και να «γεμίζει» το παρουσιαστικό. Το περιδέραιο, είτε πολύ κοντά στον λαιμό ως τσόκερ ή λίγο ή και περισσότερο μακρύ, με σκέτη σύνθεση αλυσίδων –κρίκων σε διάφορα σχήματα ή με αλυσίδα και ένα ξεχωριστό κόσμημα στο τελείωμα, ως μενταγιόν ή και όλο διαμορφωμένο με πέτρες, συνήθως καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις εάν συνδυαστεί και φορεθεί σωστά, στην κατάλληλη περίσταση και με τον σωστό τρόπο.

Τα περιδέραια που κοσμούν τις προθήκες του κοσμηματοπωλείου Τζάμος, διαμορφωμένα στην Ελλάδα ή στην Ιταλία, συναγωνίζονται σε ομορφιά και χρώμα περιμένοντας τον κατάλληλο αποδέκτη. Σμαράγδι, διαμάντι, τοπάζι, κρίκοι χρυσού, αλυσίδες με μενταγιόν, απευθύνονται σε ανθρώπους που ξέρουν να αναγνωρίζουν την ποιότητα σε κάθε τι που επιλέγουν, σε ανθρώπους που επιθυμούν το απόκτημά τους να ανταποκρίνεται στην αξία του και να την διατηρεί με την πάροδο των χρόνων. Σε ανθρώπους που επιλέγουν ανεξάρτητα από την τρέχουσα μόδα και το όνομα και επενδύουν, στην ουσία και στη διαχρονική ποιότητα.

Η εικόνα του κολιέ που φοριέται στον λαιμό με τη γυναίκα να κρατά τα μάτια της κλειστά και τον άντρα να τρέμει να το κουμπώσει σωστά, θυμίζει σκηνή από ταινία, ωστόσο μιμείται τη ζωή. Το περιδέραιο αποτέλεσε και αποτελεί έναν τρόπο για να εκφράσει κάποιος την αγάπη του και τον θαυμασμό του, ένα μέσο για να ευχαριστήσει το παιδί τη μητέρα, ο σύζυγος τη σύντροφό του, ο πατέρας την κόρη, ο φίλος τη φίλη, το ζευγάρι τη νονά…